2017.08.29. MIÉRT KELL A GAN PARADISO CSÚCSÁN LEVŐ SZOBROT NÉHÁNY ÉVENKÉNT LECSERÉLNI?

Megint egy olyan kérdés, ami eddig fel sem merült többségünkben. 2017. 08.29-én BVK klubdélután keretében a Le Bistro-ban jött össze a tagság egy része kötetlen beszélgetésre és meghallgatni Ádám Laci kollégánkat a hobbijáról.

Itt még csak gyülekezünk, de a hangulat látszik.
Aztán kollégánk elkezdte.

A magas hegyek meghódítása nem veszélytelen feladat. (A találkozónk előtti hétvége híre, hogy 6 hegymászó vesztette életét az Alpokban). A 3000 m feletti magasságok eléréséhez kifejezetten fel kell készülni, megfelelő tanfolyamokat elvégezni, majd szoktatni a szervezetet fizikálisan és mentálisan is. A megfelelő eszközök kiválasztása a hegymászó saját feladata, ahol a minőségre nem érdemes kompromisszumot kötni. A kutatás, felkészülés, a több órás napi tréning eredménye olyan élmények tömege, amit mi normál halandók soha nem élünk át. Csupán a lelkendező elbeszélésből alkothatunk képet ennek nagyszerűségéről.

Laci elmondta nekünk, hogy a hegyen minden pillanatban, még röpködő mínuszokban, 18 órás ébrenlét után is megfontoltan, minden elképzelhető és nem várt eseményre felkészülten kell mozogni, szükség esetén dönteni.

Kívülállóként megdöbbentő volt hallani nem egy konkrét esetet, amikor hajszálon, gyors helyzetfelismerésen vagy éppen egy csákányon múlt kollégánk, vagy egy társának élete.

Saját kezünkkel tapogathattuk meg az eszközeinek, speciális ruházatainak egy részét. Az ott levők már tudják, hogy hány rétegben kell felöltözni különböző magasságokhoz, hogyan kell a csúcstámadás előtt döntést hozni, hogy a hegymászó tovább fel, vagy inkább vissza, lefelé folytassa az útját.  Akik ott voltak, azok a címben feltett kérdésre is tudják már a választ.

Amikor azt gondolták hogy szakmai (beszerzési) kihívással nem találkoznak 2000 méter felett, utólag be kellett látnunk tévedtek: kíváncsian hallgattuk a kis hegymászó csapat tárgyalástechnikai kihívásait a szemfüles helyi logisztikusokkal az Elbrusz megmászása során, hogy összesen milyen költséggel is hajlandóak szállítási szolgáltatást nyújtani.

A majd 2 órás beszámoló alatt csak azért nem szájtátva hallgattuk kollégánkat, mert hasonlóan a többi BVK klubrendezvényhez, és a tagsággal járó előnyöket kihasználva eközben a Klub által megrendelt ételeket és italokat fogyasztottuk.

Nos, természetesen a Mont-Blanc, Elbrus, Aconcagua csúcsmászások történetei mellett arra is választ kaptunk, hogy a Gran Paradiso csúcsán álló Madonna szobrot rendszeresen cserélik az időjárás és villámok okozta sérülések miatt.

TOP